tisdag 22 april 2014

Warren Buffetts fyra största bolag

Under påsken passade jag på att läsa upp mej på Berkshire Hathaways senaste årsredovisning. Warren Buffetts företag.

Warren Buffett skriver att Berkshire Hathaways femte största bolag är Bank Of America. Berkshire äger optioner på att köpa 700 miljoner aktier före september 2021. Bolaget räknas alltså inte in i portföljen på totalt 117 miljarder USD.

Vilka är då de fyra största bolagen som Warren Buffett har investerat i?

55% av den totala investeringen i aktier består av endast fyra företag. Ett kreditkortsföretag, en dryckestillverkare, ett IT tjänsteföretag och en bank. Som du ser är Wells Fargo det största bolaget.

Lönsammast sett till avkastning på eget (return on equity) är IBM (88.7%), enligt Financial Times). Tvåa är American Express med en avkastning på eget kapital på 27.8% följt av Coca-cola (26%) och sist Wells Fargo (14.1%). 

Avkastning på eget kapital i IBMs egen årsedovisning är dock endast 40.9%. Vet ej vad denna skillnad beror på. Det intressanta med IBM är de stora återköpen av aktier; 14 miljarder USD senast mot 4 miljarder USD i årlig utdelning. När aktier återköps ökar värdet på kvarvarande noterade aktier.

Diagrammet visar PE-tal resp utdelning i procent.Coca-.cola är "dyrast" med ett PE-tal  21.7%.Vi äger aktier i American Expressm, Wells Fargo, IBM och Coca-Cola, direkt eller via pensionsdepåer.. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar