onsdag 5 mars 2014

Don't mess with Russia

Ingen tar miste på Rysslands Putins budskap "Don't mess with Russia". 

Vad allt sannolikt handlar om i denna mycket otäcka men välregisserade styrkedemonstration, är att Putin inte kommer acceptera en understöd inblandning från Väst. Putin stärker sin politiska ställning i Ryssland.

Efter en våg av diktaturer som fallit vill naturligtvis Putin markera att det inte ska hända i hans närhet o omvärld. Vi har Arabiska våren, Libanon, Egypten, Syrien o alla andra platser där diktaturer vacklat och blivit skådeplats för konflikter, oroshärdar o orättvisor senaste åren.

Hur ska du som investerare och sparare agera?

Ryska aktier är historiskt lågt värderade efter Rubelns och Moskvabörsen kraftiga fall i måndags, 3 mars. Men sanktioner kommer att leda till eftergifter både för Väst, framförallt Europa och Ryssland. 

Sitt still i båten, spara långsiktigt och sprid dina risker brukar vara standardsvar från traditionella bankrådgivare.

Köp aktier tycker jag inte det är läge för nu. Snarare sälja fonder och aktier om du vet att du behöver ditt kapital inom närtid, alternativt flytta till amerikanska eller japanska aktier. 

Själv funderar jag på att minska min exponering mot Europa och ha mer pengar i kontanter. Vid tidigare konflikter och plötslig oro, repar sig ofta börsen inom några veckor eller dagar. 

Men därefter kommer ofta som konsekvens en konjunkturavmattning som bryter börsernas (ibland långa) uppgång. 1991 Irak/Kuwait, 2001 9/11 och finanskrisen 2008. Det tar sedan 2-3 år innan det repar sig igen.

1 kommentar: