tisdag 25 mars 2014

Är bostäderna värda sitt pris?

En bostadsrätt i centrala Stockholm kostar ca 68 200 kr/kvm i inköp jämfört med betydligt lägre genomsnittspris  i Göteborg (42 500 kr/kvm) eller central Malmö (21 700 kr/kvm). 


Se MäklarstatistikÄr det billigt eller dyrt? Ja det är 10 000 kronorsfrågan, om man kan svara på den. Men efterfrågan och tillgång styr. Men även flockbeteende. Vi vet normen och alla vill till samma boplats. 

En liten trea (75 kvm) i centrala Stockholm landar på 5.150 000 kr. Det är mycket pengar att binda i sitt boende eller låna. Om det ska bli en bra plusaffär måste priserna fortsätta att stiga i framtiden, dvs nästa köpare måste vilja betala ännu mer. 

Vid varje köp o försäljning av lägenheterna i fastigheten uppstår en ganska hög transaktionskostnad - mäklararvodet (2-5%). Vanligtvis betalar säljaren detta arvode. 

Jämfört med att köpa och sälja värdepapper är transaktionskostnaden förvånansvärt hög. 

Motsvarande transaktionskostnad finns inte för dej  när du väljer en hyreslägenhet. Fastighetsägaren tar kostnaden först när hela hyresfastigheten säljs. Mer effektivt.

Att ha en attraktiv bostadsrätt och hyra ut den i andra hand kan vara en lönsam affär. Du beskattas först på hyra efter 44000 kr/år och då med en kapitalskatt på 30%.

Kanske är den bästa affären att köpa och hyra ut...
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar