tisdag 11 februari 2014

Är Sverige i en bostadsbubbla?

Frågan har ställts under ganska lång tid. Många hänvisar envist att så är inte fallet. Riksbanken har varit kluven o har haft svårt att besluta om räntehöjning eller sänkning. Priserna stiger och särskilt i vissa attraktiva områden i Stockholm, Göteborg och Malmö. Kostnad på 70000 kr/kvm är ok - bara området är rätt. 


Såg nyligen en  villa till salu på Lidingö. Huset som visades (är borta nu från nätet o sålt) är en ganska vanlig trävilla med högstandard o speglar vårt inredningsmode åren 2010 till 2013. Med andra ord kanske ganska omodernt redan inom 1-2 år

Utgångspriset var 9.500.000 SEK. Kollar du på lite andra objekt runt omkring är prisnivån likvärdig. Frågan är det verkligen värt det?

Huset kommer inte producera något värde i sig. Aktier, skog, jordbruk och företag producerar något under tiden du äger det. Stigande huspriser baseras på att någon annan vill betala mer - nästa gång huset säljs. Vad blir priset då? 11 milj eller 15 milj eller ?

Du kanske tycker att själva boendet är värt det. Nuvarande ägare flytta till ett liknande modernt hus och även det på Lidingö. Vad är det vi söker? När är vi nöjda med vårt boende?

Danska Realkredit Inslag på P1 anser att Sverige är i en bostadsbubbla o jämför med den dansk utvecklingen 2005-2006. Vi vet också att bostadsmarknaden i Oslo har punkterats i  fjol. Fallande priser upp mot -33% procent. Huset ovan borde i fall vara värt ca 6.3 miljoner kronor.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar