torsdag 5 december 2013

Skatteplanera inför årsskiftet 2013/14

Pre-tax-inspection 2014

Så här års brukar jag alltid kolla igenom vinster och förluster på mina aktie- och fonddepåer. Passa på o kvitta förluster mot vinster. 

Sälj förlustaktier/fonder och om vill, köp tillbaka dem igen. Du kan städa ur din portfölj och plocka bort de fonder o aktier du inte tror på. 

Har jag större vinster som jag planerar att "ta hem" brukar jag vara lite kall o vänta tills januari. Det skjuter upp beskattningen ytterligare ett år. Fast nu har du säkert ett Investeringssparkonto ISK och då det inte aktuellt. ISK är smidigare.

70% av förlusten för noterade aktier och fonder är avdragsgillt i din inkomstdeklaration. Skatten är 30%,vilket i praktiken innebär ett förlustavdrag på 21%. Du sparar 9% på din vinst du kvittar mot.

Aktiespararna har detaljerade beskrivningar av vilka avdrag du kan göra. Det kostar mindre  500 kr/år och vara medlem o då får du allt serverat hem till dej.

Även proffsen städar sina fondportföljer inför året. Aktier som var en dåligt satsning åker ut så att de inte är med i fondrapporterna. Börsåret har varit fint hittills så investerare säkrar ett bra årsresultat för sin fond säkrar (hedgar) den så att året slutar i topp. T ex att vikta över till mer ränta, använder terminer eller optioner eller byter till några defensiva aktier.

Wall Street tror på julrally. Vi får se.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar