tisdag 26 november 2013

Tidig julklapp - nya pensionspengar sätts in helgen 7-8 dec

Ditt PPM konto fylls på med nya pengar under andra advent 7-8 december.


Passa på att justera din fondfördelning ett par dagar innan. Det tar mellan 2-4 bankdagar innan ändringarna slår igenom. 

Jag tycker det är läge att så här inför årsskiftet sortera bort lågpresterande fonder och ta hem vinst i fonder som gått bra - och toppar. Riskjustera och planera fonder inför 2014-2015.

Jag lägger inte så mycket tid på fondval. Tycker det är nästan enklare att välja ut aktier än fonder. Men när jag väljer fonder gör jag det ganska top-down orienterat. Brukar börja med att se vad Jonas Lindmark på Morningstar rekommenderar i sin 6 olika PPM-portföljer och vad som säljer på Nordnet topp 30 lista. Kollar lite vad Lannebo, ODIN, Skagen och Danske Invest erbjuder. Funderar lite på om det är någon marknad eller bransch som släpar efter eller har mer att ge.

Innan jag fastnar för en fond så kollar jag alltid vilka aktier som den innehåller och fördelning av bransch och länder samt vilken valuta fonden är noterad i. Avgiften kolla jag noga. Försöker alltid välja en billigare fond framför en dyrare. Gillar jag aktierna i fonden är det stor sannolikhet att jag köper den.

Inför helgen 7-8 dec och över jul nyår ändrar jag till mer ränta, 40%. Parkerar pengarna där ett tag. Jag minskar i USA och Europas som gått bra i år. Tar bort en Asienfond som var dyr o dålig, DNB Asien Småbolag.

Du får ha max fem fonder i PPM. Jag har här valt fyra. Det blir färre att hålla kolla på. Carnegi Strategi är en värdefond med max 30 aktier. SKAGEN Global är en bred fond med aktier från hela världen och har ett bra trackrekord. Swedbank Ryssland hänger med sedan tidigare och kanske repar sig Ryssland lite inför OS i Ryssland snart. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar