torsdag 14 november 2013

Fast eller rörlig boränta?

Fast eller rörligt?

Säkert funderar du på om du ska ha  räntan rörlig eller bunden och i så fall hur på lång tid. Det finns ju vid varje tillfälle ett "rätt"-svar på denna 10 000 kronorsfråga. 

Rörlig ränta är ju lite lustigt begrepp. Det finns ju inte kvar utan det vi pratar om är 3 månadersränta. I praktiken är det en bindning, fyra gånger per år.


Källa: SEB villor räntehistorik

I diagrammet ser du att det sedan december 2007 i stort sett alltid varit mest lönsamt med rörlig ränta (3 månaders). Undantag är vid 2012 årsskifte. Långa räntor har varit dyrare.

Hur ser det ut i framtiden?

Flera analytiker tror att riksbanken måste sänka reporäntan med 0.25% enheter i december. Det sänker korträntor. 

Det är inte så konstigt. Europa har lägre räntor och Sveriges högre ränta driver upp kursen på den svenska kronan. Utländska placerare får bättre avkastning att köpa Svenska kronor istället för euro. 

Hög svenska krona jämfört med omvärlden försämrar för våra exportföretag. På sikt fördjupas lågkonjunkturen och deflation kvarstår (=ökad skuldbörda för de som har lån). 

Lån som löper ut nu lägger jag till en rörligt 3 månadersränta samtidigt som jag passar på att se över amorteringen. De är fördelaktigt att amortera nu när ränteläget är lågt och inflationen obefintlig.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar