onsdag 23 oktober 2013

Svårt läge. Amortera eller inte.

Imorgon 24 okt har riksbanken sitt räntemöte. Marknaden förväntar sig ingen förändring av dagens reproränta på 1%. Konjunkturen tar inte fart o kronan är dyr mot omvärlden.

Du kan chatta med Riksbankschefen Stefan Ingves, start kl 10.

Amortera eller inte? - det är frågan...Din ränta är förmodligen rekordlåg. Räntesänkningar under lång tid har sänkt din månadskostnad rejält och nu undrar du vad som ska hända med låneräntorna. 

Familjeekonom Bodil Hallin har fångat att vi lägger allt mindre på vår bostad av vår inkomst. Ned från 31% till 27% mellan 1995 och idag.  Pengar över varje månad, med andra ord.

Amortera mera? Nej, du reser säkert hellre till solig sandstrand o badar i blått hav eller shoppar..

Om du placerar pengar till en bättre ränta än banksparande o inflation, så behöver du inte amortera. Är ditt alternativ  spendera - så är det bättre att amortera (åtminstone en viss del).

Flera fördelar med att amortera:

  1. lägre månadskostnad löpande
  2. ökat utrymme när vill låna längre fram
  3. minskar risken om du får lägre lön
Enligt Warren Buffett tenderar vi att låna pengar när det som dyrast och avstår när det är som billigast. Warren Buffett menar att det är bättre att låna pengar vid tillfällen då priset på pengar är lågt, för att användas längre fram till investeringar när priset på tillgångar har sjunkit.

Så låna pengar idag, bind räntan och köp sedan aktier när de faller i pris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar