tisdag 10 september 2013

Frankfurt 2013

Motormässor är goda konjunkturmätare. 

Just nu är det dock inget drag i Europeisk bilförsäljning (ned -9% på ett år),. Men med regelbundna intervall behöver vi byta ut  våra gamla bilar. Modet driver på också. Ny bil är upplyftande. 

Överkapacitet, finanskris och oklar omställning till miljövänliga bilar hindrar vinstutvecklingen i företagen. 

Att satsa på design, features och energisnåla bilar är modellen.

I takt med att laddningsstationer byggs för batteriladdning kommer intresset för elbilar o laddhybrider att öka. Toyota säljer bra av sina laddhybrider . En  annan framgångsrik bilmodell är Nissan Leaf, som nyligen sålde sin 100.000 laddhybrid. 

Nissan samarbetar med franska Renault. Renaultaktien har haft en stark utveckling under senaste året och är nu uppe på samma nivåer som innan finanskrisen 2008. Runt 60 euro/aktie. P/E-tal ca 15. Aktien har ökat 54% på ett år. 

Renault SA är innovativt och har ändrat sitt stil till mer modernt. Bilar är nu fashion. Vi vill ha finesser, elektronik, färg och flärd i bilarna. Snåla och snygga. 

Renault och japanska Nissan har ett start samarbete (allians) genom ömsesidigt korsägande av varandras aktier. Idén är utbyte av innovation. Tillsammans säljer 8 miljoner bilar och det är 10% av världsmarknaden. Till 2016 väntas försäljningen öka med 25% till 10 miljoner bilar.

Ett ägande i Renault medför 43% ägande av Nissan. Nissan äger 15% av Renault SA.

Bilar är cykliska varor. De europiska aktierna handlas runt PE-tal 10. Vilket är historiskt lågt. 

Mitt favoritval är dock BMW följt av Porsche. Men Porsche ingår nu i VW-koncernen. Porsche är förmodligen ett av de allra starkast varumärkena just nu. Näst intill omöjligt att kopiera. Bilen har ju sett nästan lika dan ut i 50 år!Här en bild på nya Renault Clio. Lika snygg som Porsche. Snart lika snabb.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar