fredag 6 september 2013

Danske Invest tar tempen på Afrikafonder - Axfood tuggar på


Lyssnade igår på två fina föredrag från Aktiespararnas event i Malmö igår kväll. Trots den fina kvällen var det gott om spekulanter o sparare på plats.

Investor Relation chef, Maria Luthström, från Axfood presenterade siffror från Axfood. Axfood är tvåa i Sverige på dagligvaruhandel, efter ICA gruppen som nyligen börsintroducerades.


 ICA är marknadsledare med 47% följt av Axfood 20%,Coop 20%. Små är Lidl o Netto som har ca 5% tillsammans.

High-tech 
Det jag gillar hos Axfood är den nya "bonusklubben" Willy+. Den är helt e-annonsbaserad och mobil. Inte gamla plastkort o papper som de andra har o som tar plats i plånboken..

Axfood säljer kolsyrat vatten i sina Hemköp o Willys butiker för att stödja "Solvatten". Solvatten låter solens UV-strålar rena vatten. Superprodukt för tillväxtländer o bl a Afrika.

Obama fick ju se Solvatten på KTH under sitt besök i Sverige..

Köp Axfood som en aktie som mycket liknar en "obligation". Tillväxten är svag men utdelningen (50% av den årliga vinsten) talar för köp i den långa portföljen.

In min egen shoppinglista på dagligvaruhandel ligger brittiska Tesco UK. Pundet är lågt. UK kommer snabbar ut ur krisen än övriga länder i Europa. Än så länge är jag bara i en analysfas.Daniel Westlund, Senior Account Manager talade varmt för Afrikafonder. Sätt inte alla dina besparingar här, råder han dock. 

Bland fördelar nämner han att medelklassen växer snabbt nu, skuldsättningen för länderna (54 st) är låg jämfört med mogna länder. Politisk och ekonomisk stabilitet och historiskt har avkastningen följt tillväxten. Daniel nämner Brasilien som ökat 414% sedan 2004.


Fem största innehaven (mobiloperatörer, bank, gruva/metall, kemi)

MTN Group9,33
Barclays Africa Group Limited4,43
Vodacom Group Limited4,35
Anglo American Platinum Limited4,22
Sasol Ltd. (ZA)4,1


Afrika är hett!
Anna, som sitter strax bredvid vinner en vintermometer GRATTIS!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar