lördag 21 september 2013

Clearly defined target groups - CDON Group & Midsona AB

Två riktigt stora trender idag är E-handel och Sport & Hälsa, som fortsätter utan avbrott. Säker känner du minst en, eller par stycken, som springer maraton, åker Wasa-loppet eller gör klassikern. Eller kämpar med 5:2 och GI-mat Idag tränar vi "vanliga" som eliten och med nästan samma höga ambition och målsättning. 

Två företag som hakat på denna  trenden är CDON Group AB och Midsona AB. Aktiespararna bjöd in till ett mycket bra tillfälle för oss att lära oss mer. Vi var naturligtvis där.

CDON Group AB verkar i den snabbväxande e-handelssektorn. Har fyra affärsområden: 


Hanna Hultman presenterar Nelly.com
Områdena täcks av ett antal olika butiker (ja så kallar CDON sina e-handels sajter - tydligt!)  som riktar sig till väldefinierade målgrupper. Hanna Hultman från Corporate Communication berättade om målsättning och affärsutveckling för varje butik. Tillväxt och lönsamhet nämndes.

Koncernen cdongroup värderas till 2.5 miljarder, 4.5 miljarder i omsättning, den snabba expansionen drar kapital och av bruttovinsten på 471 miljoner återstår en förlust på -201 mSEK före skatt (2012). Vinsterna lär komma i framtiden - nu är det expansion som gäller. 

I all såväl traditionell handel som e-handelssektorn är pris viktigt. Men också att möta målgruppen.

- "Vem är kunden och vad vill kunden ha?"

 Målet är att dubbla omsättningen till 2017.

Personligen gillar jag Tretti.com. Bra priser och fri hemleverans. Nu behöver du inte längre köpa en dyr dragkrok till din bil för att få hem det! 

Aktien noteras till ca 25 kr. Räkna med stora variationer pris allt efter kvartalsrapporter kommer in.  Vi har ingen aktier i cdongroup, däremot Investmentbolaget Kinnevik AB. Kinnevik äger 25% av cdongroup och är störste ägare.


Midsona AB
Midsona's nya strategi är en tydlig vision, klar strategi och satsning på att marknadsföra varumärken inom bland hälsa, välbefinnande och kost.  

CFO Lennart Svensson presenterade företaget, varumärken och strategier. Säker känner du till MyggA, och Friggs. Aktien har under året omvärderats av marknaden och stigit en hel del. 


Lennart Svensson pratar om den nya "Super" maten
Midsona värderas till ca 561 miljoner SEK. PE-tal ca 7.9 och 12 (2013). Kurs 24.70 kr/aktie.
Företaget är klart intressant att följa för den som söker ett mindre bolag till portfölj. Med 50 anställda är det ganska litet idag.

Midsona tjänar pengar. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar