onsdag 18 september 2013

3 bra saker med QlikView

QlikView är bra till att bygga applikationer mot stora datalager, BIG DATA

Men fungerar även bra mot mindre datakällors som excel-filer, SQL-databaser eller textfiler.

Min favorit för analysera och snabbt bygga rapporter är sk pivot tabeller i Microsoft Excel. Pivot-tabeller är inte helt enkelt, men om du jobbar med det så är det rätt enkelt till slut. Det är dock svårt att bygga vidare på pivot-tabeller om du har stora mängder data. I så fall behöver du  QlikView eller motsvarande, t ex Hana från SAP el Hyperion från Oracle.

För ett år sedan började jag så smått använda QlikView för att bygga mina första rapporter mot en Business Intelligence-lösning/Data Warehouse (BI/DW) - eller kort o slätt en större databas.


Här tre saker som jag tycker är bra med QlikView:

1) Gratis att ladda ned Personal Edition till din PC

Du laddar ned från hemsidan. Qlikview och snabbt skapa en applikation eller rapport.

Det är dock ett ganska tekniskt script-språk att jobba med - men har du vana av SQL och/eller data i CSV-filer greppar du det ganska snabbt. 

Du kan dock inte publicera din färdiga applikationer till dina vänner eller kunder. Kräver licens.

2) Flexibelt, snyggt och lättanalyserat - kors och tvärs 

När du väl skapat ditt script för åtkomst av data - så är det hyfsat enkelt att scrolla igenom dina data och koppla ihop data över olika nycklar. 

All hantering sker i datorns minne. Så det gäller att ha vass burk!

Att skapa diagram, förstå hur summor och funktioner skapas är svårare. Det blir en hel klickande och många pop-up rutor där du förväntas förstå vad varje parameter tillför. Excel är något enklare.

3) Stark integrationsmöjlighet och stöd för många olika klienter

I QlikView kallas detta för Component Architechture.

Du kan accessa data från i stort sett alla datalager, SQL-databaser, ledande affärssystem (SAP,.Salesforce, Oracle) och datafiler mm. Men det kräver en teknisk koppling. Tala med din IT-tekniker om det är svårt att greppa.

Applikationer/rapporter kan distribueras till alla möjliga klienter, tex Android, Ipad, Macar, PC eller PDF. Du kan dock inte utveckla rapporter på en Apple/Mac. PC krävs.


Aktien
Qlik Technologies Inc är noterat på NASDAQ under ticket QLIK:US. Har 26 000 kunder i över 100 länder. Hela bolaget värderas till ca 3  miljarder USD och säljs till ett PE-tal = 92. Kursen är 35.53 USD. Vill du se webseminariet finns denna inspelning från  17 sep Kom igång med QlikView (54 minuter, svenska)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar