tisdag 13 augusti 2013

5 skäl till att inte pensionsspara i tjänstepension (fondförsäkring)


5 skäl till att sluta spara i tjänstepension som saknar flytträtt:

1) Arbetet med att välja fonder är jobbigt o svåröverskådligt. Enklare att följa några företag/aktier.

2) Urvalet av fonder är begränsat till de banken valt ut.

3) Hög kostnad. Avgifter inkl skatt hamnar runt 3-4% per år. Svårt att slå i det långa loppet.

4) Långsamt. Du kan inte avyttra en fond på studs (3-4 bankdagar) som i tex ETF-sparande.

5) Otillgängligt kapital. Du kan inte ta ut pengarna när du vill. Tidigast vid 55 års ålder.MITT FONDVAL i TJÄNSTEPENSION SEB Trygg Liv

Nu är det dock dags att allokera om i mina pensionsfonder. Har gamla fonder i SEB Trygg Liv som inte går att flytta till billigare o bättre produkter (före 2007), utom en mindre del som jag placerade om i aktier hos Nordnet. Nordnet
Två gånger om året kollar jag mina fonder och tar fram en sexmånadersplacering. Jag viktar om från USA (minska) och svensk indexfond (minska) till Emerging Markets (ny) och Europa (ökar). 

Pengar placerade i penningmarknadsfond är ju egentligen helt bortkastat. Räntan bli negativ med alla avgifter. Men allokeringen använder jag för att "parkera" kapital tills jag finner ett bättre alternativ samt hålla nere volatiliteten (svängningar).

Jag undviker fonder med höga avgifter om jag kan, dvs mer än 1.5%. Priser är mellan 0.4% tom 2.5% till detta kommer ev rörlig kostnad, courtage, skatter och förvaltningskostnad. Lite roligt är det för pengarna får du en överarbetad 4-färgsbroschyr i styvtpapper en gång per år som visar din behållning och utveckling (ofta mot något index som SEB valt), samt att du kan finna fondrapporter på hemsidan. 

  
SEB har gratisfond för Europa men den är inte öppen för tjänstepensionspar. Valutafördelning; 44% SEK, 41% USD och 15% EUR.

2 kommentarer:

 1. Hej Jonas!
  Såg att du skrivit om tjänstepension på facebook så jag tänkte höra om du har nåt tips. Jag sitter nämligen med min ITPK-blankett från Collectum och ska välja försäkringsbolag igen (efter den upphandling som blev klar tidigare i år). Vad tycker du? Ska man väja traditionell eller fond? Vad har du valt? Vilket bolag? Nån fond som är billig och bra förvaltad?
  /Mats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mats!

   Ja det är alltid svårt att agera rådgivare utan att ha en komplett bild av ditt engagemang. Men följ ditt intresse o riskvilja. Tycker du det är roligt att hålla på med fonder så tycker jag du ska välja fondspar. Men det är många år du ska hålla på med fonder o placeringar.... Såvida du inte bara väljer en bred blandfond eller globalfond att spara i.

   När det gäller val av fonder så försöker jag välja billiga indexfonder när det är möjligt. Vilken är dock svårare säga.

   Välj traditionell försäkring om det ska vara enkelt o bekvämt.

   Amortera på bostadslån är ett bra pensionssparande. Du slipper betala ränta på de belopp du amorterar med. Ger en ränta på ränta effekt - övertiden.

   Roligt att du hörde av dej o lycka till med ditt val

   Idag sparar jag i investeringskonto (ISK) o bara i aktier. De fonder jag har går inte att flytta..

   Jonas

   Radera