tisdag 16 april 2013

Fritt fall


Måndagen kantades av idel negativa nyheter.

Först ut kom en sänkning av Chinas tillväxtprognos, vilket fick råvarupriser att falla kraftigt. Under dagen föll guld -9 % och silver -12 %. Säkert en överreaktion när investerarna hastigt vill lämna partyt (sina positioner) och spring ut genom samma smala dörröppning.  Ett fall i ädelmetallspriser öppnar upp möjligheter för företag som använder mycket guld o silver i sin produktion - t ex det danska smyckesföretaget Pandora (PNDORA). Vilket medför minskade produktionskostnader.

Finansminister Anders Borg presenterade vårbudgeten och med den för första gången en ganska pessimistisk syn på konjunkturens återhämtning. Nu revideras prognoser och den svenska ekonomin väntas ta fart först år 2016, mot tidigare väntat 2014. Marknadens förtroende är märkligt nog fortfarande intakt. Den svenska kronan reagerade inte nämnvärt på nyheten, trots att den svenska arbetslösheten är i paritet med sydeuropeiska länder, över 8 %.

Den relativt höga kronkursen påverkar Sveriges många exportberoende företag negativt eftersom en stor del av faktureringen sker i euro och dollar.

Eftermiddagens tragiska explosioner i Boston tog slutligen udden av Wall Street.

Jag försöker investera i företag som antingen saknar omfattande beroende till valutakurser, råvarupriser och makroekonomisk politik eller räknar jag med att företagens finansavdelningar är så pass slipade att de utjämnar fluktuationer i valutor, räntor och råvarupriser. På så sätt överlåter jag till finanscheferna på att grubbla på bästa makro-strategi.

Jag kan säga att min måndag var betydligt mer positiv och inspirerande (än marknadens). Kunskapsdagarna i Lund bjöd upp till dans och mycket bra föredrag om ledarskapsutveckling, hur du med ganska enkla metoder tar fram ditt och teamets bästa för att skapa framgång. Hur du ger kundservice med stor WOW-faktor. Vilka företag skapar outstanding kundservice som i sin tur genererar exponentiell merförsäljning? Det räcker inte med att ge kunden vad den förväntar sig - utan det gäller att överträffa förväntningarna.
Här ska vi investera våra tillgångar.

Kan rekommendera föredrag av performance coach Jesper Caron, beteendevetare konsult Gunnel Ryner och Word-of-WOW-marketing Thomas Lydahl.

Det är lätt att tappa huvudet och vid motgångar. Gör inte det.

När börsen viker nedåt i allmän pessimism håller du huvudet kallt och håller dej till din strategi. Säkert kan du plocka upp någon av de aktier du har på din shoppinglista.

Mental attityd kan och ska tränas. Och fokusera inte på dina svagheter – se istället till att utveckla dina styrkor och låt andra kompensera dej för dina svaga sidor.

Alla vill vi vara i toppform - Energize yourself!

Några av föredragshållare på Kunskapsdagarna i Lund 15/4
Jesper Caron
Gunnel Ryner
Thomas Lydahl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar