fredag 26 april 2013

Drivers experience

Här är ett clip om varför Porsche är ett framtidssäkert kort, Porsche 911 Celebrates Its 50th Anniversary (Bloomberg).

Porsche är ett klockrent köp, dock inte bilen. Bilen är alldeles för dyr att äga, försäkra och serva. I alla fall för oss. Utan helst vill vi äga Porscheaktier. Klart en gammal 911 från slutet av 60-talet är ju inte fel som typ samlarbil.

Porsches business har vad Warren Buffett kallar en mur eller tull runt sig, det är med andra ord mycket svårt för andra företag att ta sig in på marknaden, konkurrera, kopiera och bli ett "Porsche" företag. Varumärket är mycket starkt och kundtillströmningen fylls på år från år med nya generationer av unga köpare. Bilen utseende är dock nästan helt intakt och ändras mycket lite över tiden.

Porsche ägs idag av Volkswagenkoncernen sedan två större affärer 2009 och 2012 mellan Porsche Holding SE och tyska Volkswagenkoncernen.

Du kan handla Porsche Holding SE ochr Volkswagen på den tyska Xetra-börsen. Enklast via en nätbank t ex Nordnet - som jag själv använder. Issuet är att du kan inte längre köpa enbart Porsche. Porsche Holding SE äger 50,7% av Volkswagenkoncernen.

Volkswagens portfölj innehåller idag ca 10-12 olika bilmärken och en del av dessa är framgångsrika som Audi, Volkswagen och Skoda, men också några mindre lyckade, tex spanska Seat, Lamborghini. Volkswagen rapporterar 29 april.


Själv föredrar vi att investera i BMW aktier. BMW är mer renodlat och nästan lika starkt varumärke, men vänder sig idag till en bredare massa på den snabbväxande premiummarknaden. BMW noterade nyligen nytt historiskt försäljningsrekord för en enskild månads försäljning. BMW sålde 191 269 stycken BMW, MINI och Rolls-Royce.  All-time-high. Försäljningen drivs av stark efterfrågan från Amerika och Asien.

Första köp i BMW aktier gjordes i juli 2005. Jag kan säga att bilarna tappar 40-50% i värde på tre år och är möjligen härliga att köra och åka i, men ingen särskilt lyckad investering. Köp istället aktierna. BMW rapporterar 2 maj.
BMW site.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar